Pogosto zastavljena vprašanja

Podpora strankam

Pogosto zastavljena vprašanja

Pogosto zastavljena vprašanja

FAQ splošno

Poleg radiatorskega ogrevanja, kateri sistem ogrevanja se lahko še vgradi?

Razen radiatorskega ogrevanja se lahko vgradi tudi talno ogrevanje.

Kakšna je razlika me talnim in radiatorskim ogrevanjem?

Osnovna razlika je v grelni površini. Pri talnem ogrevanju so tla po celotni površini enakomerno segreta, in to z nizko temperaturo, medtem ko je pri radiatorskem ogrevanju razpoložljiva površina vroča, da se lahko prenese toplotna energija in da se segreje prostor (površina radiatorja je precej manjša od talne površine, tako da se mora pri le-to segrevati z višjo temperaturo).

Zakaj izbrati talno ogrevanje namesto radiatorskega ogrevanja?

Splošno znano dejstvo je, da talno ogrevanje nudi najugodnejši občutek toplote, saj so temperature tal primerne za ležanje, hojo in sedenje.

Kakšni so stroški vzdrževanja talnega ogrevanja?

Razen vzdrževanja kotlovnice, ni nobenih dodatnih stroškov vzdrževanja.

Kako deluje talno ogrevanje?

Talno ogrevanje se sestoji iz cevi, katere so položene v tleh. Skozi njih se pretaka vroča voda in s tem se prostor segreva. Temperatura se iz cevi prenaša v prostor navzgor preko talne obloge (npr. ploščice, parket ali drugo).

Kako talno ogrevanje vpliva na zdravje ljudi?

Talno ogrevanje je sistem, kjer ne prihaja do dviganja prahu in njenega prenašanja znotraj prostora, ker se toplota dvigne navzgor, s čimer se doseže boljšo usklajenost med toplim in hladim zrakom.

Ali bom z vgradnjo talnega ogrevanja zmanjšal stroške za ogrevanje?

Talno ogrevanje je nizko temperaturno ogrevanje. Voda, ki kroži v ceveh, se segreva na nižjo temperaturo, zato se zaradi tega porabi manj energije. Če se za pripravo vode uporabi kondenzacijska tehnika, so prihranki še večji.

V katere objekte se lahko vgradi talno ogrevanje?

Talno ogrevanje se lahko vgrajuje v novogradnje, primerno pa je tudi za vgradnjo v starejše stavbe, ki se prenavljajo. Pri prenavljanju starejših stavb, so zaradi različnih arhitekturnih ovir, potrebe po različnih vrstah talnega ogrevanja, kjer je glavna ovira razpoložljiva višina za vgradnjo talnega ogrevanja.

Na katerih objektih se lahko uporablja talno ogrevanje?

Talno ogrevanje se lahko uporablja na skoraj vseh objektih. Mednje sodijo: šole, vrtci, bolnice, poslovni prostori, verski objekti, proizvodne hale, … lahko pa se uporablja tudi za ogrevanje, odtaljevanje snega in ledu na dovozih, parkiriščih, športnih igriščih in drugih površinah.

Kateri viri energije se lahko uporabijo za talno ogrevanje?

Kot vir energije se lahko uporabijo tako trda kot tekoča ter plinasta goriva. Lahko pa se uporabi električna energija in toplotne črpalke.

Kakšen je vpliv talnega ogrevanja na plesen?

S talnim ogrevanjem se zmanjšuje temperaturna razlika, ker se za ogrevanje uporablja velika površina, ki je enakomerno temperaturno ogreta. S tem se zmanjšuje vlažnost v prostoru in s tem se preprečuje nastanek plesni.

Kakšen je vpliv talnega ogrevanja na pršice?

Da bi pršice obstale v hišnem prahu, je potrebna velika vlažnost zraka. S talnim ogrevanjem se zmanjšuje vlažnost v prostoru in s tem tudi zmožnost njihovega preživetja.

Ali je talno ogrevanje škodljivo za noge? Ali talno ogrevanje povzroča nastanek krčnih žil?

Veliko število študij je pokazalo, da talno ogrevanje ni škodljivo za noge. Po istih raziskavah so vzroki za nastanek krčnih žil sledeči: dednost, poklici pri katerih se malo premika in veliko stoji ter prekomerna teža. Talno ogrevanje zagotavlja majhne temperaturne razlike v predelu nog in ima zaradi tega ugoden učinek na krvni obtok.

Moj otrok ima alergijo na prah. Ali talno ogrevanje povzroči kroženje prahu v prostoru?

Pri talnem ogrevanju ne pride do kroženja zraka. Toplota se prenaša s sevanjem, tako da se prah ne vzdiguje v zrak, ampak ostane na površini tal.

Na kakšen način se prihrani pri talnem ogrevanju?

Talno ogrevanje je nizko temperaturni sistem ogrevanja. To pomeni, da se za segrevanje vode, ki kroži v ceveh, uporabi manjša količina energije (nižja temperatura vode v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem). V kombinaciji s kondenzacijsko tehniko, pa so prihranki še večji.

Koliko stanje talno ogrevanje za pol hiše? Na primer, 2 sobi in 1 kopalnica?

Cena materiala za talno ogrevanje je odvisna od načina pritrjevanje cevi na podlago ter razmaka med cevmi in se giblje od 15€/m2 naprej. V tej ceni niso zajeti stroški za kotlovnico (vir energije) ter regulacija. Za točen izračun se obrnite na naše prodajne predstavnike.

Koliko bom letno prihranil pri talnem ogrevanju?

Če se talno ogrevanje izvede v skladu s projektom in v kombinaciji s kondenzacijsko tehniko, potem se lahko prihrani do 20% v primerjavi s konvencionalnim ogrevanjem.

Prenavljam podstreho, kjer je majhna višina, zato vgradnja talnega ogrevanja ne pride v poštev. Ali imate kakšno rešitev, kjer bi se ogreval prostor preko stene?

Pri prenavljanju starih objektov se pogosto pojavijo težave z razpoložljivo višino tal. Najmanjša možna vgradna višina talnega ogrevanje je 2cm (sistem MINITEC). V primeru, da talnega ogrevanja dejansko ni mogoče izvesti, potem se lahko stenske ali stropne površine uporabijo za ogrevanje samega prostora.

Kakšna je povprečna cena stropnega ogrevanja?

Povprečna cena stropnega ogrevanja je cca 12€/m2. Za točen izračun se obrnite na naše prodajne predstavnike.

Na spletu sem našel podatek, da se estrih suši zelo dolgo. Ali je na voljo kakšna druga opcija?

Estrih je potrebno sušiti približno 8 tednov. To je sicer odvisno od klimatskih pogojev in debeline estriha. Na voljo so naprave za merjenje vlage, ki lahko izmerijo vlago v samem estrihu. Poleg t.i. mokrega načina vgradnje talnega ogrevanja (cevi talnega ogrevanja se zalije z estrihom), obstaja tudi t.i. suhomontažno talno ogrevanje. Na suhomontažno talno ogrevanje (posebej zasnovano) se namesti suhi estrih (npr. Knauf Vidifloor plošče) in tla so pripravljena za namestitev zaključne talne obloge praktično takoj.

V kopalnici ne želim zamenjati vodovodnih cevi. Zakaj so plastične cevi boljše od pocinkanih?

Plastični cevni sistemi imajo veliko prednosti v primerjavi s klasičnimi, pocinkanimi cevmi:

  1. ne korodirajo,
  2. na stenah cevi se ne nalaga kamen ali minerali,
  3. stene cevi so gladke, tako da so tlačni padci majhni,
  4. zmanjšana je jakost hrupa,
  5. imajo dolgo življenjsko dobo in
  6. odlikuje jih hitra in enostavna montaža.

Želim si sodoben termostat za nastavitev temperature v prostoru. Vi nudite regulacijo Smatrix, ki ima vgrajeno funkcijo avtomatskega balansiranja. Kaj pomeni avtomatsko balansiranje? Zakaj je to dobro za moj projekt?

Za optimizacijo talnega ogrevanja je potrebno sistem uravnotežiti. To pomeni, da mora vsak prostor dobiti primerno oskrbo z energijo. Če to ni možno, bodo nekateri prostori preveč, drugi pa premalo ogrevani. Avtomatsko balansiranje je sistem, ki stalno prilagaja potrebno energijo za vsak posamezen prostor, da se zagotovi optimalno udobje v vsakem prostoru.

Kateri so najboljši sistemi talnega ogrevanja?

To je odvisno od sestave oz. vrste tal. Če so tla betonska, potem je najboljše, da se cevi talnega ogrevanja položijo pred zalivanjem betonske plošče. Cevi se lahko vgradi na armaturno mrežo ali pa v sistemske plošč, ki se jih potem zalije z estrihom. Pri konstrukcijah, kjer ni dovoljena večja obtežba talne konstrukcije, se lahko cevi talnega ogrevanja polagajo v posebne plošče za prenos toplote, ki so del suhomontažnega talnega ogrevanja.

Ali je potrebno odstraniti obstoječi estrih za vgradnjo talnega ogrevanja?

Absolutno ne! Uponor nudi različne možnosti za projekte, kjer se izvaja prenova ali adaptacija.

Kaj omogoča talnemu ogrevanju da je udobno?

Za razliko od tradicionalnih sistemov, ki segrevajo zrak, talno ogrevanje segreva tal in predmete, ki so v stiku s tlemi. Celotna talna površina enakomerno prenaša toploto, zato v tem primeru ne pride do kroženja zraka, in prihaja do segrevanja hladnih ploščic, marmorja ali lesenega poda.

Ali lahko tla postanejo prevroča?

Ne. Pravilno projektiran sistem talnega ogrevanja prinaša udobno, energetsko učinkovito toploto, ki omogoča udobno hojo, sedenje ali ležanje na samih tleh. Če je potrebno povečati toplote zaradi dodatnih potreb po toploti, se lahko talno ogrevanje kombinira s stenskim ali stropnim sistemom.

Ali talno ogrevanje pomaga ljudem, ki trpijo za alergijami?

Da. Talno ogrevanje je čisto ogrevanje, ker ne uporablja kroženje zraka za prenos toplote. Ker so tla segreta/topla, ni potrebe po tem, da bi se tla še dodatno prekrila s preprogo, na kateri se nabira prah, ki pa je pogostokrat vzrok za alergije in bolezni dihal.

Katero vrsto termostata/regulatorja sobne temperature naj uporabim, ožičeno ali brezžično (WiFi)?

Vsaka vrsta ima svoje prednosti. Brezžična regulacija omogoča prosto postavitev in premeščanje termostata, zmanjšuje stroške dela ter popis vgrajenega materiala. Ožičena regulacija ima stalni vir napajanja in ne uporablja baterij kot vir energije.

Kaj pomeni Smatrix-ova nastavitev udobja?

Z nastavitvijo udobja se sistem prilagaja temperaturi okolice in hkrati vzdržuje temperaturo tal znotraj nastavljenega območja. Pri uporabi alternativnih virov toplote, kot je to npr. kamin, se ogrevanje iz sistema zmanjšuje, namesto da se popolnoma izključi.

Kaj pomeni avtomatsko balansiranje?

Avtomatsko balansiranje je avtomatsko uravnavanje temperature v vsakem prostoru, pri čemer se v vsakem trenutku preračunava potrebna energija za dosego udobnosti. To praktično pomeni, da ročno hidravlično uravnoteženje posameznih zank (nastavitev pretokov) ni potrebno.

Ali se lahko talno ogrevanje položi tudi pod kuhinjskimi in sanitarnimi elementi?

Talno ogrevanje lahko vgradite pod kuhinjskimi elementi pod pogojem, da morebitni nosilci elementov, ki se pritrdijo v tla, ne poškodujejo cevi talnega ogrevanja. Vsekakor je priporočljivo, da se talno ogrevanje položi po celotni površini prostora, saj se lahko porazdelitev opreme z leti lahko spreminja. Talno ogrevanje pod sanitarnimi elementi se običajno ne prakticira, ker se le-ti morajo pritrditi na tla in zato obstaja nevarnost, da se poškodujejo cevi talnega ogrevanja.

Katere vrste talnih oblog se lahko uporabi?

V kombinaciji s talnim ogrevanjem je možno uporabljati katero koli vrsto talnih oblog pod pogojem, da toplotna upornost talne obloge ne presega standardnih vrednosti.  Za lesena in podobna tla toplotna upornost ne sme presegati vrednosti 0,15 m2K/W. Talne obloge, ki majo majhno toplotno upornost, kot so npr. keramične ploščice, so dober prevodnik toplote.

Kaj je cona?

Cona je območje, ki se jo želi samostojno regulirati preko enega sobnega termostata. To je lahko en ali več prostorov, najpogosteje pa je to en prostor.

Kaj je razdelilec in kje mora iti vgrajen?

Razdelilec je osrednja točka distribucije toplote, na katerega so priključene posamezne zanke talnega ogrevanja. Uporablja se tudi za regulacijo pretoka vode, tako da se lahko zanke med seboj ustrezno hidravlično uravnavajo.

Idealna lokacija razdelilca je nekje v sredini območja, katerega pokriva razdelilec. Če pa gre samo za en prostor, potem je najbolje, da se postavi znotraj tega prostora oz. čim bližje tega prostora.

Ali se Uponor ukvarja z vgradnjo sistemov talnega ogrevanja?

Ne. Uponor ima partnerje in usposobljene izvajalce, ki odlično poznajo Uponorjeve sisteme talnega ogrevanja. Za detajlne informacije se obrnite na naše prodajne predstavnike.

Kakšna je hitrost odpiranja/zapiranja termopogona?

3-5 minut.

FAQ MLCP

Kaj pomeni Uponor MLC?

Kratica MLC (M-ulti L-ayer C-omposite) predstavlja sistem večplastnih cevi, ki se uporabljajo za vse vrste instalacij. Na slovenskem trgu se pogosto uporablja tudi drugi izraz – Alumplast (alum-plastična cevi). Osnova tega sistem so cevi, ki so izdelane iz 5-ih slojev. Osnova je sredinska cev iz aluminija, katera je z notranje in zunanje strani prekrita, najprej z veznim slojem, potem pa še s slojem iz plastike (PE-RT).

Ali za vgrajevanje sistema večplastnih cevi in fitingov UPONOR MLC potrebujem posebno šolanje?

DA. Sistem večplastnih cevi in fitingov Uponor MLC je zelo enostaven za vgradnjo, vendar priporočamo, da vse izvajalci/instalaterji opravijo brezplačno šolanje, ki ga nudi Uponor v svoji Uponor Akademiji ali direktno na samem gradbišču/objektu.

Ali za vgradnjo sistema večplastnih cevi in fitingov Uponor MLC potrebujem posebno/a orodje/a?

DA. Za spajanje večplastnih cevi in fitingov Uponor MLC se uporabljajo različne tehnike spajanja (vijačni sistem spajanja, zatisni sistem spajanja, sistem spajanja s t.i. hitrimi spojkami). Pri zatisnem sistemu spajanja je obvezna uporaba posebnega hidravličnega orodja z ustreznimi zatisnimi čeljusti. Rokovanje s temi orodji je enostavno, vendar se priporoča, da vam pravilno uporabo in pripravo samih cevi, predstavi in demonstriran eden izmed naših strokovnjakov. Orodje se lahko izposodi pri večini izmed naših večjih trgovcev z instalacijskim materialom.

Katere zatisne čeljusti se smejo uporabljati pri izdelavi spojev Uponor MLC?

Na trgu obstaja veliko različnih zatisnih čeljusti z različnimi profili. Za pravilno izvedene spoje se priporoča, da se uporablja le zatisne čeljusti, ki so dobavljene s strani Uponorja. Le tako se lahko zagotovi 100% zanesljivost izvedenega spoja. V primeru uporabe zatisnih čeljusti drugih proizvajalcev, Uponor ne prevzema nobene odgovornosti.

Imam že zatiskovalnik za zatiskanje kovinskih zatisnih sistemov. Ali lahko uporabim ta zatiskovalnik za izdelavo Uponor MLC spojev?

Na trgu je mnogo vrst zatiskovalnikov za zatiskanje različnih zatisnih sistemov. Pri Uponorju imamo seznam zatiskovalnikov, ki se lahko uporabljajo v kombinaciji z Uponorjevimi zatisnimi čeljustmi. Prosimo, kontaktirajte Uponorjevo tehnično službo za ta seznam.

Ali lahko uporabim Uponor MLC sistem za neprekinjeno delujoč sistem?

DA. Ker so Uponorjeve MLC cevi izdelane v skladu s standardom EN ISO 21003, je dovoljeno uporabiti te cevi za neprekinjeno delujoče sisteme.

Ali se lahko Uponor MLC cevi zalije direktno z estrihom?

Čeprav standardni material za estrihe ne bo vplival na Uponor MLC cev, je potrebno vse kovinske elemente zaščititi pred direktnim kontaktom z estrihom. Sicer pa predpisi o graditvi objektov zahtevajo, da so vse cevi, ki so vgrajene v objekt, toplotno izolirane (razen cevi za talno in stensko ogrevanje/hlajenje).

Ali se lahko uporabi Uponor MLC cev za izpustno cev iz varnostnega ventila bojlerja ali varnostnega ventila cilindra?

NE. Izpustna cev mora biti sposobna zdržati temperatur, ki presegajo najvišjo dovoljeno delovno temperaturo za Uponor MLC cevi. Za takšne vrste izpustov priporočamo uporabo kovinskih cevi.

Ali Uponor MLC sistem zahteva izolacijo?

DA. Uponor MLC sistem mora biti toplotno izoliran na isti način in z enako debelino, kot to velja za ostale vrste cevi (npr. kovinske, bakrene, …). Izolacija mora biti v skladu z ustreznimi nacionalnimi standardi, da se preprečijo toplotne izgube ali prenos toplote.

Ali so Uponor MLC fitingi barvno kodirani?

DA. Vsi Uponorjevi MLC zatisni kovinski fitingi so barvno kodirani zaradi lažjega prepoznavanja/identifikacije. Poleg fitingov so tudi konci cevi označeni z ustreznim barvnim odtenkom čepa. Za pravilno izbiro dimenzije zatisnih čeljusti, pa so tudi zatisne čeljusti barvno označene, da ne pride do težav pri izdelavi spojev.

Kakšen je največji dovoljen obratovalni tlak za Uponor MLC sistem?

Največji dovoljen tlak, ki ga dovolimo pri Uponor MLC sistemu, je 10 barov za vse vrste gradbenih instalacij.

Katera je najnižja temperatura vode, ki lahko kroži v Uponor MLC ceveh?

Z dodatkom ustrezne mešanice vode in antifriza na osnovi etilnega alkohola, je najnižja temperatura vode, ki jo prenese Uponor MLC cev, -20°C.

Ali se mora, za tesnjenje navojnih Uponor MLC fitingov, uporabljati posebne tesnilne materiale?

NE. Priporoča pa se uporaba tradicionalnega ploščatega tesnilnega PTFE traku.

Ali se lahko Uponor MLC sistem uporabi za solarno napeljavo?

NE. Uponor MLC cevi se ne priporoča za vgradnjo znotraj solarnega sistema, ker lahko delujoča temperatura, če je le-ta višja od maksimalno dovoljene za Uponor MLC cevi, poškoduje Uponor MLC cevi.

Ali lahko uporabim Uponor MLC cevi za transport kurilnega olja?

NE. Dolgotrajna izpostavljenost gorivnim oljem lahko škoduje/poškoduje Uponor MLC cevem.

Ali direktna sončna svetloba ali UV žarki poškodujejo Uponor MLC cev?

DA. Tako ko pri skoraj vseh plastičnih materialih, sončna svetloba in UV žarki razkrajata material, če je le-ta dolgotrajno izpostavljen tem vplivom. Izpostavljen cevovod je potrebno vedno zaščititi pred direktno sočno svetlobo ali UV žarki.

Ali se lahko Uponor MLC cev položi v zemljo?

NE. Uponor MLC cev brez izolacije, se lahko poškoduje ali zdrobi. Za takšne namene Uponor nudi rešitve predizoliranih cevovodov ECOFLEX, ki je najbolj primerna rešitev.

Ali se lahko Uponor MLC cev prekrije z mavčnim ometom?

DA. Mavčni omet nima škodljivega vpliva na cev.

Ali lahko Uponor MLC cev napeljem zunaj, npr. pod teraso/balkon?

NE. To ni priporočljivo. Brez ustrezne zaščite je cen nagnjena k nenamernim poškodbam, napadom glodavcev, zmrzali, sončni svetlobi, …

Ali lahko uporabim silikonsko tesnilo na Uponor MLC ceveh?

NE. Večina tesnilnih sredstev ima aktivno sestavino, ki ohranja tesnilno maso, da se ne strjuje in utrjuje. Nekatere od teh sestavin (kemikalij), lahko poškodujejo material cevi.

Ali lahko uporabim Uponor MLC cev za odvod kondenzata iz kondenzacijskega kotla?

NE. Za takšno vrsto uporabe odsvetujemo uporabo cevi Uponor MLC.

Ali lahko uporabim Uponor MLC cevi za transport de-ionizirane vode?

DA. Uponor MLC cev je popolnoma primerna za takšno uporabo.

Ali lahko Uponor MLC cev kondenzira, kot je to primer pri bakrenih ceveh?

Na površini Uponor MLC cevi se lahko tvori kondenzacija, vendar je le-ta bistveno manjša, kot je na bakrenih ali nerjavečih ceveh.

Ali se lahko Uponor MLC cev uporablja za talno ogrevanje?

DA. Priporočamo, da se o pravilni izbiri Uponor MLC cevi za talno ogrevanje posvetujete z našimi strokovnjaki.

Ali se lahko Uponor MLC cev in fitingi uporabljajo za priklop na močne prhe?

DA. Sistem Uponor MLC je popolnoma ustrezen za takšno vrsto uporabe.

Ali lahko uporabim zaviralec korozije v mojem Uponor MLC sistemu?

DA. Sistem Uponor MLC ne bo korodiral, zato se ne zahteva uporabo zaviralca korozije. Vendar pa so v samem ogrevalnem sistemu lahko tudi drugi kovinski elementi, ki potrebujejo pomoč zaviralca korozije za preprečevanja korozije in poškodb. Zaviralci korozije, kot sta npr. Fernox 1 in Sentinal X100, ne bosta poškodovala Uponor MLC sistema, če se bosta uporabljala v skladu z navodili. Vsako drugo komercialno obdelavo vode, ki se uporablja v Uponor MLC sistemu, mora odobriti Uponor ali odgovorni inženir za pripravo vode.

Ali lahko namestim elektronski odstranjevalec vodnega kamna na Uponor MLC cevovodu?

DA. Elektronska ali magnetna oprema za zmanjšanje nastajanja vodnega kamna v sistemu ne bo vplivala na sistem Uponor MLC.

Moj sistem zahteva velik pretok. Kako bo to vplivalo na Uponor MLC sistem?

Velikost pretoka ne vpliva na zasnovo Uponor MLC sistema. Materiali, ki so uporabljeni v tem sistemu, niso podvrženi obrabi zaradi velikih pretokov in ne bodo imeli nobene erozijske korozije ali nesprejemljivih šumov, ki običajno prizadene kovinske cevne sisteme.

Ali se lahko Uponor MLC cev napelje skozi luknjo v steni?

DA. V kolikor obstaja nevarnost poškodb zaradi raztezkov ali premikov, potem priporočamo, da se cevi zaščiti.

Ali lahko prekrijem (zamečem) Uponor MLC cevi, ki so vgrajene v steni, z ometom?

 DA. Standardni omet nima nobenega vpliva na material cevi. Vseeno pa priporočamo, da so cevi vgrajene dovolj globoko, da površina ometa ne začne pokati, ko se cevi raztezajo in premikajo.

Kaj se zgodi, če Uponor MLC cev klecne na krivilnem loku?

Kljub temu, da so cevi izredno robustne pa v primerih, ko pride do zaloma cevi na krivilnem loku priporočamo, da se to mesto odstrani in se ga nadomesti s spojko/fitingom.

Kako naj najdem vgrajene Uponor MLC cevi v steni ali lesenih tleh?

Uponor MLC cevi je možno najti s pomočjo detektorja kovin, saj imajo Uponor MLC v svoji sestavi tudi kovinski sloj.

Ali se lahko Uponor MLC cevi zamrznejo za potrebe popravila?

DA. Uponor MLC cevi se lahko lokalno zamrzne, da se lahko izvedejo popravila na določenem odseku brez praznjenja cevne mreže. Ob tem pa je potrebno biti previden.

Kako se opravi tlačni preizkus vgrajene instalacije?

Tlačni preizkus vgrajene instalacije je potrebno izvesti v skladu s predpisi. Za preizkus vodovodnih instalacij se uporablja standard EN 806-4, ki se ga lahko deloma uporablja tudi za preizkus ogrevalnih instalacij.

Ali obstaja prehodna spojka iz Uponor MLC cevi na kakšen drug material cevi (kovina, baker, plastika ..)?

DA. V katalogu se nahaja veliko število spojk, ki so opremljene z notranjimi ali zunanjimi cevnimi navoji.

Ali se lahko opravi tlačni preizkus Uponor MLC cevi z zrakom?

DA. Tlačni preizkus instalacij z zrakom je ena izmed metod testiranja, ki je opisan v standardu EN 806-4. V skladu s standardom, se opravi najprej preizkus tesnosti, nato pa še preizkus trdnosti sistema.

Ali je možno Uponor MLC cev začepiti z ene strani, da se lahko opravi tlačni preizkus?

DA. Uponor ima v svojem asortimanu zatisne čepe v dimenzijah od 16 do 32mm, s pomočjo katerih se lahko cevi začepijo. Poleg tega so na voljo tudi spojke za tlačni preizkus (dimenzije od 16 do 40mm), ki omogočajo priklop naprave za izdelavo tlačnega preizkusa, in so ponovno uporabljive.

Kako nadzirati toplotni raztezek pri Uponor MLC ceveh?

Pri temperaturnih spremembah je običajno, da se cevni material širi/krči. Toplotni raztezek Uponor MLC cevi je zelo podoben raztezku bakrenih cevi. Metode nadzorovanja teh raztezkov je popolnoma identična, kot pri kovinskih ceveh. Če so linije kratke, se lahko toplotni raztezek kompenzira znotraj toplotne izolacije Uponor MLC cevi. Za bolj detajlne informacije kontaktirajte našega lokalnega zastopnika.

Ali obstaja najmanjši možni radij krivljenja Uponor MLC cevi?

DA. Za vsako dimenzijo cevi obstajajo podatki o minimalni radij krivljenja. Ti radiji se razlikuje med seboj glede na to, ali se cev krivi na roke s pomočjo pregibne vzmeti ali se krivi s pomočjo krivilnega orodja. Podatke najdete v Uponorjevi tehnični dokumentaciji.