Zgodovina

  • Uponor history pipes

Od tesarske delavnice do globalnega strokovnjaka vodovodnih in ogrevalnih sistemov

Zgodovina družbe Uponor se je začela 13. avgusta 1918, ko je Aukusti Asko-Avonius v Lahtiju, ki leži sto kilometrov severno od finske prestolnice Helsinki, ustanovil tesarsko delavnico. Aukusti je prihajal iz revne družine, ampak je bil inovativen podjetnik z vizijo in njegova skromna tesarska delavnica se je kmalu razvila v največjega dobavitelja pohištva v nordijskih državah in največjo trgovinsko verigo s pohištvom na Finskem. Do tridesetih let 20. stoletja je njegovo podjetje Asko postalo eno izmed najbolj znanih finskih blagovnih znamk.

Leta 1938, tik pred začetkom druge svetovne vojne, se je podjetje razširilo in v skladišču tovarne začelo proizvajati postelje s kovinskimi vzmetmi. V tem času so bile takšne postelje zelo popularne med Finci in Asko-Avonius je zgrabil priložnost. Iz tega skromnega začetka se je razvilo hčerinsko podjetje Upo Oy, ki je postalo dobavitelj različnih kovinskih izdelkov in je hitro zraslo v največjega proizvajalca gospodinjskih aparatov in kovinskih cevi na Finskem.

V petdesetih letih 20. stoletja je Asko svoj razvoj usmeril na tuje trge, zlasti na zahodnonemški trg, kjer je finsko oblikovanje, vključno z oblikovanjem pohištva, vzbudilo pozitivno zanimanje. Finsko oblikovanje je v tem času prejelo veliko pohval. Na milanskem sejmu oblikovanja je vsako četrto glavno nagrado prejela Finska za pohištvo podjetja Asko. Seveda je Asko nameraval dobro izkoristiti evropsko zanimanje za finsko oblikovanje, tako da je na primer začel izvažati pohištvo oblikovalcev Tapio Wirkkala in Eero Aarnio.

Leta 1965 je podjetje Upo odprlo tovarno plastike v Nastoli v bližini Lahtija in na tržišču predstavilo prve plastične cevi. Nato se je postopoma širilo v plastični industriji in proizvodnja plastičnih cevi je prinašala vedno večji prihodek. Leta 1982 je Asko ustanovil hčerinsko podjetje, ki se je usmerilo v proizvodnjo plastičnih cevi. Do leta 1990 je podjetje, ki se je imenovalo Oy Uponor Ab, postalo eden izmed vodilnih proizvajalcev plastičnih cevi v nordijskih državah in se začelo širiti tudi v Evropi. V naslednjih dvajsetih letih je podjetje zraslo v vodilnega mednarodnega dobavitelja plastičnih cevi in na pragu novega tisočletja postalo največji svetovni proizvajalec plastičnih cevi. Najprej so bili glavni izdelki podjetja infrastrukturne naprave, s pripojitvijo podjetij Wirsbo, Hewing in Unicor pa se je podjetje usmerilo v proizvodnjo naprav za stanovanjske stavbe.

V devetdesetih letih 20. stoletja so se pri podjetju Asko odločili likvidirati več svojih poslovnih enot in leta 1999 je ostalo samo še podjetje za talne obloge in gospodinjske aparate skupaj z velikim deležem nepremičnin in seveda družba Uponor. Nazadnje je bila sprejeta odločitev, da se vsa prizadevanja usmerijo v družbo Uponor in likvidirajo vse preostale poslovne enote. Podjetji Asko in Uponor sta se tako združili 31. decembra 1999 in organizacija je privzela ime Uponor Corporation.

V prvih letih 21. stoletja se je družba osredotočila na svoje glavno področje, tj. stanovanjske rešitve. Kot naslednji cilj si je zadala poenotiti zelo decentralizirano družbo v združeno, učinkovito in dobičkonosno podjetje. Od leta 2006 družba po vsem svetu posluje pod blagovno znamko Uponor.

Zapri