alumplast fitingi

Izdelki

Oskrba s pitno vodo

Pitna voda je življenjskega pomena

Vsakdo potrebuje vodo: rastline, živali in ne nazadnje tudi ljudje. Oseba v zasebnem gospodinjstvu dnevno v povprečju porabi približno 250 litrov sveže vode. Zato je oskrba s higienično pitno vodo ključnega pomena za naše zdravje in kakovost našega življenja. Dovodna infrastruktura je pogosto v slabem stanju in jo je treba posodobiti. Uponor ponuja varne in zanesljive rešitve za higienično oskrbo z vodo v zgradbah.

Vodovodni sistemi in higienična pitna voda

Oskrba s higiensko čisto pitno vodo je še posebej pomembna za stanovanjske zgradbe kot tudi za trgovske in javne zgradbe, kot so hoteli, negovalni domovi, bolnišnice in športni objekti. Gradbeniki, lastniki in upravljavci so odgovorni za higieno pitne vode ter morajo zagotoviti, da njihova oskrba pitne vode ustreza pravnim zahtevam. Te v Nemčiji npr. upravlja direktiva VDI/DVGW 6023 „Higiena pri oskrbi pitne vode“.

Zahteve za načrtovanje, izvedbo, delovanje in vzdrževanje. Najpomembnejše točke so:

● Nizka vsebnost vode
● Delovanje brez stagnacije
● Redna izmenjava vode v sistemu pitne vode

Enodružinske hiše

Uponorjeva večplastna kompozitna cev v higienični zaporedni povezavi.

Oglejte si videoposnetek in izvedeli boste, zakaj Uponor priporoča takoimenovani „zančni sistem“. Predstavlja najvarnejšo vrsto vgradnje (v primerjavi s T-kosi ali zaporedno povezavo), s katero boste dosegli higienske zahteve.

 

Uponorjeve rešitve vam torej zagotavljajo koristi

Rešitve za poslovne zgradbe

Prednosti zančnega sistema

Zdravstveni organi še posebej podrobno preverjajo hotele, oskrbovalne domove in bolnišnice. Redno jemljejo vzorce v instalacijah v skladu z nemško direktivo o pitni vodi, s pomočjo katere zagotovijo higienično pitno vodo. Upravljavci sistema so odgovorni za oskrbo s higienično pitno vodo.
Če je uporaba vode pogostokrat prekinjena, je zahtevano strokovno znanje specialista. Higienski izplakovalni sistem Uponor Smatrix Aqua PLUS, na primer, zagotavlja redno in varno izmenjavo vode, ki je v skladu z odlokom o pitni vodi.

Rešitve za stanovanjske zgradbe

Rešitve za stanovanjske zgradbe

Odredba o pitni vodni zahteva, da lastniki redno preverjajo cevovode, ali je v njih morda prisotna legionela. Zaradi stagnacije in ker temperatura ni v razponu med 25 in 50°C se legionela razmnožuje tako v cevovodih z mrzlo vodo kot s toplo vodo.
Sistemi s pitno vodo imajo vgrajene baterijske priključke v obliki črke U, ki se uporabljajo na točki stika s pipo/armaturo. To zanesljivo preprečuje območja/cone stagnacije. Skladno z delovnim listom W551 certifikata DVGW [nemško tehnično in znanstveno združenje za plin in vodo] morajo etažne in posamezne dovodne cevi za vročo vodo z vodno prostornino, ki je večja od 3 litrov, imeti vgrajeno cirkulacijo do naslednje iztočne točke. Vendar pa to povzroča težave za vgradnje za mrzlo vodo. Votli prostori sprednje stenske vgradnje se lahko na primer segrejejo. Tudi če je „cirkulacija“ speljana v zančni sistem, se lahko pitna voda začne neželeno ogrevati pri fitingih z mrzlo vodo in mrzlo vodo v instalaciji. Zančni sistem vgradnje instalacije v etaži pa to preprečuje.